Konferencija „Nove tehnologije u obrazovanju”

Dete koje ove godine ulazi u predškolski program tražiće prvi posao 2026. godine. Za koji posao mi spremamo svoju decu?
70% profesora u EU prepoznaje važnost IKT, ali većina ih koristi samo za pripremu časa. Srbija nije izuzetak.

Ovo su samo neka od pitanja o kojima je debatovano na konferenciji „Nove tehnologije u obrazovanju – upotreba IKT u školama“ koja je održana u Domu omladine u Beogradu 25. i 26. februara 2014. Ovu konferenciju je organizovao British Council u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvom spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Britanskom ambasadom u Beogradu, Privrednom komorom Srbije. Partneri konferencije su bile kompanija Klett i kompanija Microsoft.
DSCN6122

Želja organizatora je bila da pomogne nastavnom i drugom osoblju u srpskim školama, kao i svima koji su uključeni u donošenje obrazovnih politika da osavremene nastavni proces i na što bolji način iskoriste mogućnosti koje nove tehnologije pružaju. Na ovom dvodnevnom događaju bilo je reči o sledećim temama:

Strateški pristup i podrška razvoju upotrebe IKT u školama;
Tehnologije i oprema – dostupnost i mogućnosti;
Digitalni nastavni materijali i rad uz pomoć interneta;
Razvoj kompetencija i profesionalni razvoj nastavnika za upotrebu IKT u nastavi;
Inovacije u nastavi uz upotrebu IKT;

Ovaj događaj bio je izuzetna prilika da se nastavnici naše škole, Gordana Rackov, Arpad Pastor, Milorad Karanović i Danilo Borovnica, upoznaju sa radom kompanija koje se bave informaciono-telekomunikacionim tehnologijama i obrazovanjem, kao i da čuju izvanredna predavanja britanskih eksperata u oblasti obrazovanja i kako oni koriste IKT u obrazovanju. Postojao je i live stream na sajtu British Council-a, kao i diskusija na Tviteru. Konferencija je odlično organizovana, bilo je 600 učesnika, dosta govornika, razgovora, debatovanja, stoga će za kolege naše škole biti organizovano kratko predstavljanje svih dešavanja na konferenciji.
U Velikoj Britaniji će od septembra ove godine informatika i programiranje biti obavezan predmet u osnovnim školama od 1. razreda, a mi se nadamo da će ovakva odluka biti doneta i u našoj zemlji. Naša misija je da menjamo budućnost jer ćemo tako opravdati odgovor na pitanje jednog od govornika, Dejvida Hasela: „Jedva smo nekako skrpili za putne troškove ′but it was worth every penny′ „.

DSCN6123

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s